Terug naar site

Hoe kan je je concentratievermogen opkrikken? Zes onmisbare tips

Studeer je acht uur per dag en lukt het je nog steeds niet om jezelf aan je studieplanning te houden? Heb je dagelijks de behoefte om zowel vijf koffies te drinken als vitaminen en natuurlijke stimulerende middelen in te nemen om beter te kunnen concentreren? Voel je je schuldig wanneer je het studeren links laat liggen om af te spreken met vrienden zodat je kan ontspannen?

Blox verstrekt zes tips die je meteen kan toepassen en aanwenden om je studiegedrag te bevorderen. Als gevolg zal je stress en examenvrees ongetwijfeld afnemen. Studeren wordt een aangename bezigheid.

1. VERDEEL EN HEERS

Om beter te kunnen concentreren is het ten zeerste aangeraden om je studiesessies te verdelen in korte, krachtige sessies in plaats van een lange, uitputtende studiemarathon. Wetenschappelijk onderzoek heeft immers aangetoond dat ons brein zich namelijk niet langer dan 45min kan concentreren aan een stuk door.

Daarmede stellen we voor dat je het best periodes inlast van maximaal een uur. Vergeet tevens niet om een pauze in te lassen waarin je even rondwandelt en een frisse neus haalt.

2. VERWIJDER ALLE EXTERNE PRIKKELS

De plek waar je studeert dient net en opgeruimd te zijn, gekenmerkt door een afwezigheid van alle externe prikkels die kunnen leiden tot afwezige gedachten en uitstelgedrag. Ook al zijn hedendaagse technologieën een hulpmiddel en faciliteren ze in enige zin een bepaalde levenswelvaart zijn ze ook een bron van continu tijdverlies en afleiding.

Omwille deze reden raden we aan om alle elektronische apparaten uit te schakelen die mogelijk kunnen zorgen voor afleiding. Je mobiele telefoon is hierbij het apparaat bij uitstek dat je het best elimineert.

Als je echter je mobiele telefoon met gemak links kan laten liggen maar je moeilijkheden ervaart om niet eindeloos te scrollen op Facebook, kan je gebruik maken van enkele gratis internet tools. Deze tools laten je toe om tijdens de duur van je studiesessie toegang tot je favoriete sociale platformen te blokkeren. Bijvoorbeeld; stayfocsd, selfcontrol of coldturkey.

3. EEN GEZOND DIEET IS DE SLEUTEL VOOR SUCCES

Je brein heeft voedingstoffen nodig. Het klinkt logisch maar velen vergeten dat wat men eet wel degelijk een impact heeft op concentratievermogen. Denk aan een motor bijvoorbeeld. Wanneer deze geen brandstof meer heeft, valt hij stil.

Het eten van gezonde voeding is essentieel. Voornamelijk eten dat je concentratie bevordert zoals vis, kip, eieren, fruit en groenten.

Wanneer je je energie een boost wil geven kan je jezelf verwennen met zwarte chocolade met minstens 70% cacao of noten. Laatstgenoemde zitten immers vol plantaardige vetten, vezels en eiwitten.

Het vermijden van geraffineerde suikers en vettig eten zoals snoep, chips, conserven, wit brood of frisdranken is sterk aangeraden. Een overtollige inname van suikers leidt tot een toename in je bloedsuikerspiegel en vermindert je concentratie aanzienlijk.

Vergeet ook niet voldoende water te drinken. Water stimuleert de constructie van verbindingen tussen neuronen en is een cruciaal begeleider van het leerproces. Hierdoor zal ook je stress afnemen.

4. OPTIMAAL STUDEREN IS NIET VOOR NACHTVLINDERS?

Allicht heeft iedereen zijn eigen ritme en is het niet gunstig om te vervallen in een pleidooi waarin nachtstudiesessies worden afgeschilderd als absoluut te vermijden. Wat we echter wel aanraden is routine. Een cyclus van acht uur is broodnodig om je brein weer de kracht te geven om verder te gaan.

5. MET OF ZONDER MUZIEK

Velen onder ons kunnen niet studeren zonder muziek en vinden het prettig om te luisteren naar allerlei soorten muziek die het studeren aangenamer maken. Muziek creëert een bepaalde harmonie in ons denken en zorgt daarmede voor meer balans.

De vraag of muziek tijdens het studeren afleidend werkt is moeilijk te beantwoorden en een aanleiding tot onenigheid. Wetenschappelijk onderzoek stelt vooralsnog dat het relatief is en vooral afhankelijk is van zowel de persoon in kwestie als de specifieke muzieksoort. Een bepaalde muzieksoort heeft bijvoorbeeld niet hetzelfde effect op je gemoedstemming als een andere muzieksoort.

Wij stellen echter voor de duidelijkheid dat het luisteren van muziek vaker dan niet afleidend werkt. Zelfs een relaxerend stukje muziek kan aanzetten tot herinneringen die je vervolgens kunnen afleiden. Als je echt niet zonder muziek kan, verkies een instrumentale compositie zonder zang.

6. DRAAG OORDOPPEN

In een eerder artikel hebben we reeds aangegeven dat het menselijk lichaam, vooral ons brein, stilte ten zeerste apprecieert aangezien ruisloosheid het stressniveau aanzienlijk verlaagt en onze hersenactiviteit aanwakkert.

Het dragen van oordoppen is dus een uitgekozen manier om afleidende geluidsprikkels te elimineren. We hebben zelfs oordoppen ontworpen die jullie kunnen gebruiken om optimaal te studeren.

Wat te onthouden?

Een kort overzicht;

  • Het is vele beter om studiesessies te verkorten tot 45min in plaats van 2 uur.
  • Het verwijderen van afleidende prikkels is cruciaal.
  • Eet gezond en vermijd suiker en vetten, deze geven immers aanleiding tot een concentratie afname.
  • Routine en structuur is de sleutel tot succes.
  • Als je niet zonder muziek kan, verkies instrumentele muziek.
  • Draag Blox om alle ruis te elimineren en concentratie te optimaliseren.
Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK